14 Haziran 2013 Cuma

Bellek Eniyileştirmesi ?

          Bu ödevde Windows ortamlarında yapılan ve bellek optimizasyonu sağladığı iddia edilen programlar hakkında bir yazı paylaşacağım. Aslında bu tarz programların Windows ortamındaki bellek için neler yaptığına bakacağız. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki ; bellek yapısı şu şekildedir. Bellek hiyerarşik ve anabellek'ten önbellek'e kadar 2 seviye daha olan bir yapıdır. Yani bilgisayarda bir veriye ulaşmak için öncelikle önbellek dediğimiz yapıya bakarız ve burada aradığımız verinin olmasını isteriz :) bunun sebebi istediğimiz veriye hızlı bir şekilde ulaşıp bilgisayarda yapılacak işlemlerin azalmasını sağlamaktır. Yani aslında "tık" anında istenileni getirmektir. Bunun için adamlar bir sürü sistem denemiş ve en sonunda hiyerarşik yapıda karar kılmışlar. Bu sistemin oldukça fazla olumlu tarafı varken, felaket durumları da mevcuttur. Mesela aradığımız veriyi önbellekte bulamazsak 1.derece belleğe, orada da bulamazsak 2.derece belleğe bakarız. En kötü ihtimalle orada da yoksa anabellek yolları bizim için başlamış olur. Ki bu durumda bir kullanıcı için bekleme süresini arttırmaya sebeptir. Tabi bazı durumlarda gözle görülür bir süreç geçmese de biz (bilgisayar mühendisleri) biliyoruz ki zaman kaybıdır. Sırf bu sistemde daha verimli olacağını savunan programcılar bellek optimizasyonu adı altında bir takım programlar ve appletler çıkarmıştır. Bu programların bilgisayarımızda bulunan fazlalıkları yok ettiği ve bilgisayarımızı daha hızlı hale getirdiğini iddia etmektedirler. Ancak biraz araştırma (google :) ) yaptıktan sonra bu sisteminde optime etmediğini aksine daha da fazla yavaşlattığını görmüş oldum. 
          Bize verilen ödevde ki reklamda Ram-Booster adlı programın eniyileme yaptığını ve bilgisayarı uçurduğundan bahsetmektedir. Bu ve bunun gibi programlar sistemin içine bir böcek gibi yerleşmek ister. Windows da herhangi bir atak görmediği için bu yetkilendirme işine izin verir. Bu sistemde bulunan fazlalıkları silerken aynı zamanda sistemde kendi programı için yer açmaya ve doldurmaya devam eder. Bellek hiyerarşisinden dolayı öncelikle önbelleğe yerleşen bu program gittikçe hakimiyet kurmaya ve bilgisayarın öncelik işlerini engellemeye başlarlar. Yani artık önbellek tamamıyla bu programa ayrılır ve bilgisayar gereksiz şeylerden, uzantılardan vb. programlardan kurtulurken aslında bu sistemin kölesi olmaya başlarlar. Ben araştırmalarımda gördüğüm ve okuduğum bilgilerden ve denemelerden yola çıkarak bu programlarının eniyileme konusunda faydadan çok zarar verdiğine inanmaktayım. Bilgisayarı optime etmek için illa ki bir başka programa ihtiyacımız yok. Bu konu hakkında Windows kendi destek sitesinden yeterli açıklama yapmış ve uygulandığında bilgisayarın hızlanacağını anlatmıştır. Bilgisayarda kullanılan iCleaner, RamRUSH, Ram-Booster tarzı programlar sistemi yavaşlatır. Elbette bu programların da faydası mevcuttur. Mesela bilgisayarı anlık rahatlatma ve buna benzer hızlandırma işlemleri yaparlar. Gereksiz dosya ve uzantıları silerken bilgisayarın ram yiyen programlarını pasif hale getirirler. Ancak bu işlem için belirttiğim gibi daha fazla ram daha fazla ram isterler :) Bu yüzden ben konuda en iyilemenin bilinçli bir şekilde, mümkün olduğunca program kullanılmadan yapılması taraftarıyım.
          Bu konu hakkında sizlerle paylaştığım bilgiler tamamıyla kendi fikrimdir. Konu hakkında bilgiyi yaptığım araştırmalar sonucunda edindim. 

Faydalı olabilecek linkler için : 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder